Na ons familiebezoek in Appartements… euuh Surfers Paradise rede­­n we in noordelijke richting.­ Nu werd het echt druk op de weg! En overal om ons heen bebouwing. Dit is echt een dicht bevolkt stuk van Australië. De Pacific Highway nam ons dwars door Brisbane heen. We zagen vele grote bedrijven die we ook in Europa kennen. Ook bijvoorbeeld een IKEA, Decathlon en de grote fastfoodketens. De snelweg ging door hartje Brisbane met veel grote gebouwen. De stad is flink gegroeid, dicht opeen gebouwd. Met veel hoge flats en ‘wolkenkrabbers’. Daar hadden we deze keer geen zin in. We bleven doorrijden richting de natuur van de Glass Mountains en morgen naar de Australia Zoo.

Langs de snelweg zagen we plots een foto van een ‘rest area’. Boondall wetlands. We moesten even zoeken om onze grote motorhome te parkeren, er is niet altijd een parkeerplaats voor. We vonden 3 legen plekken en reden de motorhome er dwars op. Even lunchen, stoeltjes en tafeltje snel buiten zetten, Fida smeerde wat broodjes en daar zaten we plots in een bos te eten. Leuk! De magpie kwam weer langs om wat te eten te bietsen, ook de Indian Miner verre familie van de Europese spreeuw..

We zagen dat er verder op een ‘Visitor Center’ was. Dat ging over het stuk natuurgebied. Een wetlands. Laatste stuk gebied waardoor het water stroomt vanuit het binnenland ten noorden van Brisbane. Het water wordt hier nog een keer goed gezuiverd door de bossen en mangrove voordat het de zee in stroomt. We maakten hier een kleine wandeling, vonden nog een geocache en werden aangevallen door de muggen. Dus hup, weer snel terug naar de visitor center. Daar was een heel vriendelijke vrouw die ons van alles vertelde over de dieren en vogels hier. Ze liet ook een prachtige groene boom kikker zien. En in de boom twee tawny frogmouths (Kikkerbekken, een bijzonder soort vogels die ’s nachts jagen). Ten slotte kregen we ook nog wat honing te proeven van een vriendelijke Australische bij, die een heerlijke citroensmaak achtige honing maakt. Toen nog even snel poepen en plassen en ‘off we go!’. Terug de snelweg op naar Beerwah in de Glass Mountains National Park.

Gelukkig konden we snel doorrijden op de ruime snelwegen hier en de drukte achter ons laten. Na een paar uurtjes sloegen we de snelweg af en reden de bossen in. Prachtige hoge eucalyptus bomen. Je ruikt het meteen! Ook grote varens en naaldbomen. Een prachtige soort die je alleen hier ziet.
In het nationale park reden we naar een uitzichtpunt. Ooit begonnen als plek waarvandaan de omgeving in de gaten werd gehouden. Zodat eventuele bosbranden snel gesignaleerd en geblust konden worden, want er groeit hier ook veel hout voor de verkoop. We genoten even van het uitzicht van de Glass Mountains.

Zo’n 26 miljoen jaar geleden waren er hier vulkanen die magma omhoog duwde. Daardoor werden enorme bergen gecreëerd. In de loop der tijd is veel zand en losse rotsen weggespoeld en zijn alleen de rotsen nog blijven staan. Een indrukwekkend gezicht. Helaas was het deels bewolkt en lukt het niet om er echt een mooie foto van te maken.

Daarna even boodschappen doen bij de Aldi (!), die is er hier ook. Yela vond hier nog 1 dollar in een winkelwagentje, helemaal blij! En toen in het stadje Beerwah (Aboriginal voor ‘rising up high’) naar Strech Family Farms. Een kleine boerderij van een familie die gember, kurkuma en citrusvruchten verbouwen. Ze waren nu bezig de gember schoon te maken en gereed voor de verkoop. Ze hadden een plek gemaakt in de grote voortuin voor een motorhome. De boerderij was gelegen tussen bomen langs een heel ruim opgezette groene landelijke weg. Met daaraan gelegen tuinen en huizen en verschillende ook met landbouw. Bijvoorbeeld een macadamia boomgaard. We werden vriendelijk ontvangen door een man en vrouw en het voelde meteen goed.

De zon ging al langzaam onder, dus nog even rond gekeken met de meiden terwijl Fida snel een heerlijke pasta klaar maakte! Jammie jammie! In de ‘veggie garden’ ontdekte ik sla en boerenkool! Toen de kookaburra’s hun kenmerkende geluid begonnen te maken was hij bedtijd voor de meiden. Daarna schreef Fida wat in d’r dagboek en ik op de website.
Morgen naar de Australia Zoo!

Om iets voor 9.00 uur parkeerden we en liepen naar de ingang van één van de mooiste dierentuinen die we ooit hebben gezien!

Het was een prachtige dag waarin we ontzettend veel Australisch dieren van dichtbij hebben gezien, gevoelt en geroken!

De Australia Zoo is opgezet door de ouders van Steve Irwin, misschien ken je hem nog wel. Het was de Crocodile Hunter, vroeger waren daar afleveringen van op tv te zien. Zijn hele familie zet zich nog steeds in voor bescherming van de natuur en de dieren.

Koala’s, allerlei soorten slangen, wombats, Tasmaanse duivel, Red Kangaroe’s, wallibies, cassowaries, emu’s, roofvogels, salty’s (of Crickey’s (krokodillen) en allerlei prachtige vogels. In Australië leven zoveel dieren die we in Europa nog nooit hebben gezien. Dit komt omdat Australië als gebied in de afgelopen miljoenen jaren apart weg schoof. Daardoor ontwikkelde al deze dieren zich in hun eigen manier aangepast aan het klimaat hier.
De Australia Zoo is zo mooi onderhouden, met zoveel liefde voor de dieren, mensen en de omgeving. De gebieden en hokken voor de dieren zijn heel natuurlijk onderhouden. Overal zijn mooie informatieborden en er is ook goed aan de kinderen gedacht. Er was ook een klein waterparkje, waar kinderen door waterspuiten en een waterval door kunnen rennen.

Yela en Niva vonden het super leuk om de kangoeroes te mogen aaien!

Het was echt een top dag samen.

Morgen rijden we via een mooie ’tourist drive’ door de bergen nog verder noordelijk richting Hervey Bay, dan gaan we walvissen spotten vanaf een boot!


1 reactie

Simone · 6 augustus 2023 op 11:17

Ontzettend leuk om jullie verhalen te lezen. Volgens mij genieten jullie enorm! Blijf dat vooral ook doen samen.

Heel veel plezier met de rest van de reis.

Groetjes,
Simone

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.